Gode tips til vask og vedligeholdelse af rattanmøbler

Havemøbler kan være en stor investering, og når du køber havemøbler, vil du gerne have, at de holder sig pæne i lang tid. Her er nogle tips og tricks, der kan være nyttige til rengøring og vedligeholdelse af rattanmøbler.

Tjek kvaliteten på rattanmøblerne

I dag er udvalget af rattanmøbler efterhånden ret stort, men selvom møblerne ved første øjekast ser ret ens ud, så varierer kvaliteten meget. Det kan være svært at skelne mellem kvalitetsprodukter, der vil vare i mange år, og de billigere varianter af dårligere kvalitet. Der er dog nogle ting, du kan lægge mærke til, når du køber et loungesæt, havesæt eller andre havemøbler i rattan:

  • Er rammen solid og stabil og lavet af et materiale, der ikke ruster? Hos SparMax har alle rattanmøbler aluminiumsrammer, der er rustfrie og stabile.
  • Undersøg om rattanmaterialet er UV-beskyttet. De billigste møbler falmer meget og kan springe op efter kort tid. Vores møbler er lavet af gennemfarvet, UV-beskyttet flet, der holder sig flot sæson efter sæson.
  • Kast også et blik på fletningen af rattanmaterialet. Jo tættere fletningen er, desto højere er kvaliteten.

Rengøring og vedligeholdelse af rattanmøbler 

Selvom du har valgt møbler af god kvalitet, er det vigtigt at passe godt på dem. Dette inkluderer blandt andet at rengøre rattanmøblerne regelmæssigt. Selv vedligeholdelsesfrie møbler har nemlig brug for en grundig rengøring, hvis de skal holde sig pæne i lang tid.

Når du skal vaske havemøbler af plast, ligesom møbler af rattan, har du brug for en haveslange og eventuelt lidt mildt vaskemiddel. Hvis nødvendigt kan du bruge en blød børste til at fjerne snavs og urenheder.

Vær opmærksom på, at sæbeskum kan sætte sig mellem fletningerne og samle snavs og støv. Det anbefales derfor at være lidt tilbageholdende med sæben og kun bruge den, hvis møblerne er meget beskidte.
 

Rengøring af rattanmøbler på 1-2-3

Du kan med fordel både starte og afslutte havesæsonen med at rengøre dine fletmøbler, Det vigtigste er dog at give møblerne en ordentlig vask til foråret. Vent ikke indtil møblerne ser beskidte ud, da snavs ikke er så synligt i rattan flet. Støv, pollen og forurening sætter sig på disse møbler ligesom på alle andre overflader.

1. Fjern alger, svamp og grønne belægninger

Start gerne med at sprøjte møblerne med et middel, der fjerner alger, svamp og grønne belægninger, og lad det virke i cirka fire timer.

2. Rengør havemøblerne med en klud

Tag derefter en vandslange, en spand, en blød børste og en klud. Generelt set behøver du ikke vaskemiddel, men hav gerne sæbe i nærheden i tilfælde af, at nogle af møblerne er ekstra beskidte. Rengør overfladerne med en klud og brug børsten, hvor der er behov for det.

Skyl til sidst grundigt med vandslangen.

3. Rengøring og imprægnering af pudebetræk

Find puderne frem og vask gerne pudebetrækket i vaskemaskinen, hvis det er beskidt.

Almindelig vask ved den anbefalede temperatur kan også hjælpe med at fjerne mug fra tekstiler.

Husk at imprægnere betrækket efter vasken. Det vil gøre tekstilerne bedre beskyttet mod pletter og snavs i løbet af sommeren, og så bliver de heller ikke lige så våde, når de er ude.

Beskyt mod vind og vejr

Havemøbler skal kunne tåle at stå udenfor, men her i Danmark kan der være meget blæst og regn. En lille byge nu og da er ikke noget problem for dine møbler. Dog er det en god investering at have en passende presenning til at dække havemøblerne med, når der er meldt regn i længere tid. På den måde holder dine rattanmøbler sig pæne endnu længere.

De havehynder, du køber hos SparMax, er lavet af et materiale, der kan tåle en regnbyge. I stoffet Olefin bliver hver tråd behandlet før stoffet bliver til. Dette gør stoffet yderst holdbart, og hynderne tåler fugt og tørrer hurtigt.

Investér gerne i en vandtæt hyndeboks i samme stil som dine havemøbler. Så kan du nemt pakke puderne væk, når det begynder at regne. Hvis du vælger en hyndeboks, du kan sidde på, har du endda en ekstra siddeplads, når du har brug for det.

Vinteropbevaring af havemøbler

Havemøblerne i rattan fra SparMax har høj kvalitet. De vejrbestandige havemøbler er fremstillet af 100 procent vedligeholdelsesfri flet og 100 procent rustfri aluminiumsrammer. Møblerne kan derfor uden problemer stå udenfor året rundt, hvilket er perfekt, hvis du ikke har et skur eller andre muligheder for indendørs opbevaring om vinteren.

Før du pakker dine rattanmøbler væk efter sommeren, er det klogt at vaske dem grundigt. Sørg for, at havemøblerne har tid til at tørre ordentligt efter rengøring og skylning, inden du dækker dem godt til. Vi anbefaler, at du bruger et godt møbelovertræk, hvor du kan opbevare møblerne under. Skræddersyede møbelovertræk egner sig bedre end almindelige presenninger, da der kan dannes meget kondens og fugtighed omkring møblerne.


Det er også smart at hæve møblerne lidt fra jorden og lade der være en sprække på et par centimeter mellem møbelovertrækket og jorden. På denne måde sikrer du god ventilation. Undgå desuden at opbevare havemøblerne et sted, hvor der kan falde meget sne på dem, for eksempel fra taget. Sneens vægt kan nemlig være tung og beskadige dine møbler. Og hvis du har plads indendørs, er det naturligvis bedst at flytte dem ind.
 

Kvalitet og garanti på alle vores havemøbler

Det skal være sikkert at købe havemøbler hos SparMax, og du skal slet ikke bekymre dig om, at møbler går i stykker. Vores møbler i kunstrattan er perfekte til det norske klima, da de tåler meget og har lang levetid. Vi er så sikre på, at dine møbler vil holde sig så godt, at vi giver dig Danmarks bedste garanti på havemøbler. Du får hele 10 års garanti på glas, rattan og aluminiumsrammer samt to års garanti på presenning og pudebetræk.

Copyright © 2024 Sparmax. All rights reserved.